Blog

Amsterdam Light Festival: Transmission

18 Dec 2018  |  Zien & Doen

Nog tot en met 20 januari 2019 kun je je tijdens de 7e editie van Amsterdam Light Festival vergapen aan ruim 30 lichtkunstwerken in de binnenstad. Samen met de andere leden van Amsterdam First Class Hotels, hebben onze Amsterdamse hotels mogen bijdragen aan het lichtkunstwerk Transmission van Serge Schoemaker.

Over Transmission van Serge Schoemaker

Dagelijks besteden we acht uur en 45 minuten aan media. Best wel veel dus. Als onderdeel van Amsterdam Light Festival verbeeldt Serge Schoemaker deze editie met zijn ‘Transmission’ hoe moderne communicatie ons leven heeft veranderd, en het een abstract en ongrijpbaar proces is geworden. Iets wat bijna je voorstellingsvermogen te boven gaat…

Meer dan een derde van ons héle leven dus, wat we spenderen aan whatsappen, bellen, social media, mailen, gamen, kijken, luisteren en browsen. En dat gebeurt dus door middel van telecommunicatie, waarbij informatie van de ene naar de andere plek wordt verzonden. Waar je je niet zo mee bezig houdt is dat je bericht –of dat nu een platte tekst, een persoonlijk bericht of bijzondere foto is- nog voordat het aankomt via allerlei wijzen eerst wordt omgezet in de vorm van lichtpulsen, elektrische signalen of radiogolven. 

Serge Schoemaker neemt ons met ‘Transmission’ mee in dit proces. Hij doet dit door middel van 19 golvende lijnenvan plexiglas langs het water, die op zo'n manier zijn geprogrammeerd dat het lijkt alsof het licht beweegt door de ruimte. Een kalmere (of zelfs kalmerende) versie van het snelle licht dat door kabels, glasvezels of ethers flitst.

Transmission is al het tweede lichtkunstwerk dat Serge Schoemaker voor Amsterdam Light Festival heeft ontworpen, na de Alley of Light die in 2014 te bewonderen was.

Transmission in the making:

Deel dit artikel: