Blog

Countdown to Christmas: Amandel tartelettes met stoofpeer en eiwitschuim

11 Dec 2020  |  Recepten

Nu dat de restaurants jammer genoeg gesloten zijn helpt keukengoeroe Leon Looijenstein, Chef van restaurant The Living Room in het Babylon Hotel Den Haag, thuiskoks graag een handje. Iedere week presenteert Leon een nieuw recept waarmee je tijdens de kerstdagen ongetwijfeld de show zal stelen.

Amandel tartelettes met stoofpeer en eiwitschuim

Het kerstdiner sluit je natuurlijk pas écht in stijl af met een minstens net zo lekker dessert. Reden genoeg om dus zeker de nodige tijd en aandacht in het toetje te steken. En laat Chef Leon Looijenstein van restaurant The Living Room in Den Haag nu een recept voor je hebben uitgewerkt waar je gegarandeerd hoge ogen mee gooit. Met zijn amandel tartelettes met stoofpeer en eiwitschuim schotel je je gasten (en natuurlijk jezelf) een buitengewoon knap & lekker kerstdessert voor.

Oh, en nog een groot voordeel van deze overheerlijke amandel tartelettes; ze besparen je ook nog eens heel wat kerstdiner-stress: "Dit dessert kan je makkelijk al een dag of twee van tevoren maken. Je hoeft ze ook niet in de koelkast te bewaren, zo blijft de bodem lekker krokant," aldus Chef Leon.

Recept-amandel-tartelettes-stoofpeer-eiwitschuim-image-1.jpg

Ingrediënten (4 personen):

Voor de tartelettes:

(gebruik hiervoor vormpjes van 10 cm doorsnede)

- 88 gram bloem
- 35 gram poedersuiker
- 15 gram amandelmeel
- 52 gram roomboter

Voor de vulling:

- 50 gram amandelmeel
- 50 gram kristalsuiker
- 1 ei (M)
- 50 gram boter
- rasp van een halve citroen
- 4 halve gestoofde peertjes.

Voor het eiwitschuim:

- 50 gram eiwit
- 100 gram poedersuiker
- paar druppels citroensap

Bereidingswijze

1) Verwarm de oven voor op 180 graden (doe dit echt op tijd; wanneer je het product in de oven plaatst, moet-ie al goed op temperatuur zijn).

Tartelettes:

2) Kneed de bloem samen met de suiker, amandelmeel en roomboter (koud) tot een deeg en laat het even rusten in de koelkast.

3) Vet de vormpjes in en bebloem ze. Rol het deeg vervolgens dun uit en bekleed de vormpjes. Laat het opstijven in de koeling.

Voor de vulling:

4) Klop het amandelmeel met de suiker, het ei (op kamertemperatuur), boter (kamertemperatuur) en de rasp van een halve citroen luchtig.

5) Vul de tartelettes voor de helft met het beslag en druk er een halve gestoofde peer in.

6) Bak de taartjes af in de oven gedurende 15-18 minuten tot ze mooi bruin zijn en gaar.

7) Laat ze goed afkoelen zodat je ze eenvoudig uit de vorm kan halen. (de ene oven is de ander niet, dus vertrouw op je bakkersinstinct! ;)

Serveren:

8) Sla het eiwit met een paar druppels citroensap en de poedersuiker stijf. Spuit dit mooi op de tartelettes en brand het kort even af met de brander.

9) Serveer met bijvoorbeeld een bolletje kaneelijs of nog een lekker stoofpeertje ernaast.

Snap je nu waarom ze zeggen, "life's short, eat dessert first"? Aan tafel!

Laat je je toch liever lekker in de watten leggen deze kerst door vóór je te laten koken? Bekijk dan vooral even de kerstarrangementen van het Babylon Hotel, inclusief kerstdiner bij The Living Room (waar je dus ook van dit heerlijke gerecht kunt genieten).

Leon Looijenstein: "Succes met de voorbereiding en een smakelijke kerst!"
Deel dit artikel: