Blog

Week Zonder Vlees recept: Vegetarische saffraanrisotto

09 Mrt 2021  |  Recepten

Tijdens de Nationale Week Zonder Vlees wordt heel Nederland uitgedaagd om vlees en vis een weekje te laten staan. En om je week van wat extra vega-inspiratie te voorzien, trakteren onze Chefs je iedere dag op een heerlijk vegetarisch topgerecht. Vandaag op het menu: een saffraanrisotto met gegrilde groene asperges, gepofte amusetomaat en basilicumolie.

Nationale Week Zonder Vlees

Dit jaar vindt van 8 t/m 14 maart alweer de vierde editie van de Nationale Week Zonder Vlees plaats. Een initiatief van Isabel Boerdam, oprichter van De Hippe Vegetariër. De campagne is in het leven geroepen om een flexitarisch eetpatroon te promoten, waarbij vlees en vis afgewisseld worden met vegetarische gerechten. Vegetarisch eten heeft namelijk een enorme positieve impact op mens, dier en mileu, enne: proberen en proeven is geloven!

Vegetarische saffraanrisotto

Voor het recept van vandaag verblijdt Sous Chef Rick Franssen van het All-Day Dining restaurant van Holiday Inn Eindhoven ons met een overheerlijk én gezond gerecht met een Italiaans tintje: een saffraanrisotto met gegrilde groene asperges, gepofte amusetomaat en basilicumolie. 

Vegetarische-saffraanrisotto-image-1.png

Ingrediënten (2 personen):

Voor de risotto

- 200 gram aborio risottorijst
- 2 kleine sjalotjes
- 1 teentje knoflook
- 1 liter groentebouillon
- 0,05 gram saffraan
- 1 dl droge witte wijn
- 50 gram ongezouten roomboter
- 50 gram olijfolie

Voor de basilicumolie:

- 1 bos basilicum
- 2 dl olijfolie
- Snufje zout

Voor de afwerking:

- 120 gram groene tipasperges
- 160 gram amusetrostomaatjes of cherrytomaatjes
- Takje basilicum
- 80 gram Parmezaanse kaas

Bereidingswijze

1) Snipper de sjalot en knoflook heel fijn. Laat ondertussen de olijfolie warm worden in een pan met een dikke bodem. Voeg de sjalot en knoflook toe en laat op laag vuur aanbakken tot de sjalot zacht is, zorg dat het niet bruin wordt.

2) Voeg de risottorijst toe aan de pan en bak de rijst een minuut of twee mee met de ui tot de korrels glanzen en iets doorzichtig worden. Doe de saffraan bij de bouillon en roer even door.

3) Schenk de witte wijn bij de rijst en roer met een houten lepel op laag vuur tot de wijn door de rijst is opgenomen. Schep nu telkens een soeplepel bouillon bij de rijst en roer rustig door tot de bouillon volledig is opgenomen. Herhaal dit tot de bouillon op is en risotto gaar is.

4) Roer de Parmezaanse kaas en roomboter boter door de risotto en breng op smaak met versgemalen zwarte peper en serveer direct met wat extra Parmezaanse kaas.

Bereidingswijze basilicumolie:


5) Zet een pan op het vuur met ruim water en zout.

6) Pluk de blaadjes basilicum en houdt drie kleine blaadjes achter voor de garnering. Blancheer de basilicum 10 seconden en leg het in een bak met ijswater.

7) Zeef de basilicum vervolgens en knijp het overige vocht er uit. Pureer de basilicum met de olijfolie en een snufje zout. Zeef de olie boven een zeef in een bakje.

Bereidingswijze groene asperges:


8) Haal de asperges uit de verpakking en blancheer de asperges ongeveer 90 seconden in kokend water. Leg de asperges vervolgens in een bak met ijswater. 

9) Haal de asperges uit het water en droog ze met een stuk keukenpapier. Maak ondertussen de grill goed heet en gril de asperges ongeveer 1 minuut. Breng op smaak met peper en zout en een paar druppels olijfolie.

Bereidingswijze gepofte tomaat:


10) Zet de oven aan op 180 graden. Leg de tomaat op een ovenplaatje of schaal en besprenkel dit met een beetje olijfolie en wat grof zeezout. Rooster de tomaatjes ongeveer 6 minuten.

Klaar voor de opmaak! Dresseer de risotto in het midden van het bord. Leg de asperges speels bovenop en leg daar bovenop de gepofte tomaatjes. Neem een lepel en besprenkel het gerecht met de basilicumolie. Garneer met de overgebleven basilicum en schaaf er eventueel wat Parmezaanse kaas overheen. Eet smakelijk!

Laat je je toch liever lekker in de watten leggen door vóór je te laten koken? Wanneer je bij Holiday Inn Eindhoven verblijft kun je gebruik maken van de takeaway service van het restaurant. Surf snel naar de website van Holiday Inn Eindhoven voor meer info en alle mogelijkheden tijdens je verblijf.

Deel dit artikel: