Blog

City Guide Groningen

28 Jan 2019  |  City Guides

Er gaat niets boven Groningen. Een uitspraak die we eigenlijk alleen maar kunnen beamen. Want daar in het hoge noorden is waar het allemaal gebeurt. Na het zien van deze adresjes durven we te wedden dat die citytrip Groningen snel een plekje in je planning krijgt.

Groningen - Restaurants & Bars

Groningen barst van de leuke restaurants, lunchspots en bars. Welke je bij een dag of citytrip Groningen écht niet mag overslaan? Wij zetten een aantal van onze favoriete adresjes in het hoge noorden voor je op een rij.

De Uurwerker

Als we in Groningen één plek mogen uitkiezen om een dag lang neer te strijken, dan hoeven we niet lang na te denken. Want klinkt er iets dat relaxter is dan onderuit gezakt op een Chesterfield een goede lunch of lekkere slice pizza naar binnen werken? De Uurwerker staat te boek als een relaxte ontmoetingsplek voor een mengelmoes aan studenten, ZZP'ers en creatievelingen.

De Uurwerker Groningen | Uurwerkersplein 1

Mr Mofongo

Mr Mofongo is een restaurant, cocktailbar, distilleerderij, café en koffiebranderij in één. Wat je kunt verwachten? Nou, heel veel dus, maar ook zeker een culinaire wereldreis met als kers op de taart een uitgebreid en overheerlijk cocktailmenu. Maar wat een bezoek aan Mr Mofongo écht tot een bijzondere beleving maakt? Dat is de robotarm, die zelf drankjes tapt uit de torenhoge backbar. Iedere etage zit vol verrassingen, dus vergeet vooral niet om ook even boven te spieken.

Mr Mofongo Groningen | Oude Boteringestraat 26

Of je er nu met een vriendengroep, je wederhelft of je hele gezin heen wilt: Groningen heeft voor ieder wel wat wils. De stad barst namelijk van de hippe hotspots en leuke to-do's voor jong en oud. Geen betere plek om tijdens je citytrip Groningen te verblijven dan City Hotel Groningen. Je bent namelijk vanaf het hotel maar een steenworp verwijderd van hartje centrum.

Het Concerthuis

Het Concerthuis (dat overigens helemaal niks met concerten te doen heeft) is een plek voor de levensgenieters. En het leukste van het Concerthuis is; alles is hier nét even anders. Zo kun je er ontbijten met pizza en dineren met taart. Maar ook voor goede wijnen, huisgemaakte ijsthee, bijzondere limonades en fijne speciaalbiertjes zit je bij het Concerthuis goed. Vraag ook vooral even naar de 'secret stash' speciaalbiertjes.

Het Concerthuis Groningen | Poelestraat 30

TOET

De meest zoete plek in Groningen moet wel toetjesparadijs TOET zijn. Hier kun je de hele dag rekenen op ongekend smakelijke taartjes en toetjes, huisgemaakt en bereid met eerlijke en pure ingrediënten. Lavacake, dadeltaart met warme toffeesaus, tarte tatin met warme peer en karamelsaus; you name it en TOET heeft het.

TOET Groningen | Gedempte Zuiderdiep 85

Cappuvino

Bij hotspot Cappuvino kun je terecht voor meesterlijke koffie, goede wijnen, extreem lekkere hapjes én een fijne jazzy sfeer. Het interieur van deze Groningse gem biedt een stijlvolle mix van klassiek en modern, maar het is ook zeker het uitzicht op de Vismarkt en Grote Markt wat Cappuvino al een bezoekje waard maakt.

Cappuvino | Vismarkt 1

City-guide-groningen-cappuvino-image-1.jpg
Block & Barrels

Block & Barrels biedt de winnende combinatie van ambachtelijk vlees én ambachtelijk bier. Het fijne pub-gevoel maakt dat je er úren kunt blijven hangen.

Block & Barrels Groningen | Hoogstraatje 3-5

Konbu Streetfood

Fan van Aziatisch eten? Dan moet je bij een bezoek aan Groningen absoluut even neerstrijken bij Konbu Streetfood. Een relaxt eettentje waar liefhebbers van de Asian (street)food hun hart kunnen ophalen. Ga voor kleine Asian snacks zoals rice paper wraps en sojabonen of voor de Konbu specialiteiten Vietnamese Pho of Japanse Ramen.

Konbu Streetfood | Oosterstraat 10

The Smooth Brothers

Tussen het afstruinen van highlights en shops door kun je wel een gezonde boost gebruiken. En laat je daarvoor bij The Smooth Brothers nu aan het juiste adres zijn. De hippe smoothiebar heeft een jazzy (bijna bar/kroeg) sfeer en creatieve smoothiecombinaties op het menu staan, naast gezonde smoothie bowls, lekkere broodjes en goede koffie.

The Smooth Brothers Groningen | Zwanestraat 31

Proeflokaal MOUT

Craft beer is upcoming, maar in Groningen pas écht een ding. Proeflokaal MOUT bevindt zich in een imponerend mooi Jugendstilpand en je drinkt er de lekkerste bieren van de tap óf van de Nederlandse (micro)brouwerij. Een echte must-visit voor de bierliefhebber.

Proeflokaal MOUT Groningen | Gedempte Zuiderdiep 43

Brouwerij Martinus

Ook Brouwerij Martinus is zo'n plek die je niet mag overslaan. De brouwerij is een écht familiebedrijf dat in een monumentaal pand aan de Kostersgang prijkt, op een steenworp afstand van de Grote Markt. Op iedere etage word je weer verrast. Zo worden er op de begane grond bieren gebrouwen en gebotteld. Op de eerste verdieping stuit je op een gezellig restaurant waar je naast de brouwketels kunt smullen van de lekkerste gerechten. Op de tweede verdieping huist het sfeervolle brouwcafé mét dakterras en een uitzicht op de Martinitoren. Ook kun je een rondleiding (mét proefbiertjes) bij de brouwerij reserveren. Op zaterdag zijn er verschillende rondleidingen, van donderdag t/m zondag gaat de rondleiding om 16.30 uur van start. Van plan om bij je weekend Groningen een fiets te huren? Maak dan bij mooi weer ook zeker even een pitstop bij proeflokaal (mét restaurant) Bax Bier, om op het terras langs het water te genieten van een welverdiend Bax biertje.

Brouwerij Martinus Groningen | Kostersgang 32-34

Groningen - Shoppen

Tijdens een citytrip Groningen mag een goede shopsessie natuurlijk niet in je planning ontbreken. De Zwanenstraat en de Folkingestraat zijn typisch van die straten die je bij een dag of weekend Groningen niet mag overslaan. Wat je hier kunt vinden? Wat dacht je van de allerleukste boetieks, conceptstores en specialiteitenzaken? 

Stardust

Fan van vintage kleding? Dan moet je ook zeker even langswippen bij Stardust. Stardust stelt zichzelf ten doel om iedere bezoeker die binnenloopt telkens weer te verrassen met een uitgebreid vintage aanbod uit de jaren '80 en '90. Vergeet vooral ook niet om je ogen even te laten glijden over het eigen Stardust label: Remade Vintage.

Stardust Groningen | Carolieweg 13


KOKOTOKO

Mooie spullen die ook nog eens fairtrade zijn. Heel veel blijer kun je ons niet maken. KOKOTOKO biedt eerlijke waren in een hippe setting. Van heren- en dameskleding tot aan accessoires, lunch tools en boeken. Ofwel: zéker even bezoeken/

KOKOTOKO Groningen | Oosterstraat 26

city-guide-groningen-kokotoko-image-1.jpg
De Pindakaaswinkel

Bij het horen van de naam 'pindakaaswinkel' gaat het hart van menig pindakaasliefhebber ongetwijfeld sneller kloppen. Van zeezout-karamel, dadel-kaneel en knoflook-gebakken ui tot aan pindakaas met witte chocolade: in de Pindakaaswinkel pronken er 10 soorten pindakaas. Daarnaast kun je in de winkel ook kekke "Pindabaas" T-shirts scoren, wat natuurlijk al een echte musthave voor pindakaas lovers is.

De Pindakaaswinkel Groningen | Folkingestraat 37

Groningen - To Do

Natuurlijk moet je de Martinitoren beklimmen en even rondneuzen bij de Grote Markt. Maar wij wijzen je op de plekken die je tijdens je bezoek aan Groningen anders waarschijnlijk zou missen. En laten dat nu juist de plekken zijn die je niet mág missen.

DOT

DOT is een creatieve ontmoetingsplek in het sfeervolle Ebbingekwartier waar eten, drinken en entertainment samenkomt. Zo is er een gastrobar waar gerechten op de houtskool-gestookte Josper grill worden bereid, terwijl je ondertussen wordt vermaakt door fijne deuntjes van DJ's of live performances. Op de tweede etage van DOT prijkt de Dome, een film- en theaterzaal waar niet alleen wekelijks films en planetariumvoorstellingen te zien zijn, maar waar ook zo nu en dan sprekers, theatervoorstellingen en bands op de planken staan. In de zomer kun je bij DOT ook nog eens je handdoek neerleggen op het (door Lonely Planet geroemde) Groningse stadsstrand.

DOT Groningen | Vrydemalaan 2

City-guide-groningen-dot-image-1.jpg
Synagoge Folkingestraat

De Synagoge op de Folkingestraat is op zichzelf staand al het bewonderen waard, maar nu de expositie 'Onze Joodse Stadjers' van Pieter Oegema in de synagoge huist helemaal een must-visit. Het minimuseum vertelt het verhaal van de Joodse geschiedenis van de stad. Wees er wel snel bij, want de expositie is nog tot medio maart te aanschouwen in de synagoge.

Synagoge Folkingestraat Groningen |  Folkingestraat 60

Groninger Museum

Het Groninger Museum is een échte blikvanger. Zowel de buiten- als de binnenkant. Het museum biedt een veelzijdige collectie op het gebied van kunst, design en oudheden. Hélemaal tof: in de ontdekkingsruimte kun je zelf aan de slag met allerlei doe-activiteiten. Leuk voor zowel kids als de begeleiders.

Groninger Museum Groningen | Museumeiland 1

Noorderplantsoen

Het Noorderplantsoen is een oase van rust midden in de stad. Al talloze jaren is het park een meer dan geliefde spot bij stadjers om met mooi weer neer te dalen. Voor een barbecue, picknick of om op zonovergoten dagen lekker ongegeneerd te zonnebaden. Het park is dan ook een toevluchtsoord voor ieder type Groninger: van studenten tot aan gezinnen, stellen en zakenlui. Om in je agenda te noteren: in de laatste anderhalve week van augustus kun je in het park ook terecht voor het Noorderzon Performing Arts Festival Groningen. Een festival dat wordt gezien als het culturele hoogtepunt van de zomer.

Noorderplantsoen Groningen

Vera Cult Poppodium

Van heinde en verre reist muziek liefhebbend publiek af naar Vera Cult Poppodium, ook wel bekend als 'Club for the International Pop Underground.' Wekelijks worden bij Vera Cult Poppodium zo'n drie tot vier concerten georganiseerd. Bijzonder, want heel wat bands die later wereldberoemd zijn geworden hebben bij Vera op de planken gestaan. Om er maar wat te noemen: U2, The White Stripes, Nirvana, Dua Lipa. Ook kun je iedere dinsdag bij Vera terecht voor 'Zienema.'

Vera Cult Poppodium Groningen | Oosterstraat 44

Voordelig een overnachting Groningen boeken met leuke extra's erbij? Bekijk dan vooral even de City Hotel Groningen arrangementen!

Deel dit artikel: