Eden verduurzaamt

Als Eden Hotels "herbergen" we al meer dan 70 jaar gasten en collega’s. En dit willen we natuurlijk blijven doen. Daarom denken we, bij alles wat we doen, na over het effect van onze keuzes op de volgende generaties. Ons streven? Een thuis zijn voor iedereen. Nú voor jou, en in de toekomst voor de volgende generaties. Een mooie reis en we zijn trots dat we zijn vertrokken. Reis je met ons mee?

“A Home for you. For us. For always.”

Eden Hotels zijn duurzaam ingericht, op zowel de software (de mens) als op de hardware (de hotels). Bij alles wat we doen denken we na over wat de gevolgen zouden kunnen zijn voor de volgende vijf generaties. Aan de hand van de Sustainable Development Goals (SDG's), zoals gedefinieerd door de Verenigde Naties, hebben we vier hoofddoelen benoemd die voor Eden Hotels de komende jaren relevant én haalbaar zijn. Vanuit deze SDG’s hebben de Eden Challengers - medewerkers die zich actief inzetten om de Eden MVO doelstellingen te bereiken - vier concrete doelstellingen benoemd die voor ons de basis vormen voor verantwoord ondernemen. We hebben de vier focusgebieden waar die doelstellingen aan zijn gekoppeld hieronder opgesomd.

Footprint

We willen met al onze hotels en het Service Center van Eden Hotels onze ecologische voetafdruk (footprint) aanzienlijk verlagen. Oftewel: op naar een CO2-neutrale onderneming. Om dit te kunnen realiseren hebben we de technische mogelijkheden in kaart gebracht die we – waar mogelijk en verstandig – zullen implementeren. We concentreren ons op water, energie en zo min mogelijk verspilling.

Eden-Hotel-duurzaam-image-1.jpg

Ecologische voetafdruk verlagen

Green Key

We proberen waar we kunnen het verschil te maken; de reden dat al onze hotels een Green Key certificering hebben. Green Key is het internationale keurmerk voor bedrijven in de toerisme- en recreatiebranche die serieus en controleerbaar bezig zijn met duurzaamheid en MVO, met zorg voor milieu bínnen het bedrijf en de natuur in de omgeving. Meer aan het milieu doen dan de wet- en regelgeving van ons verlangt, dat is waar Eden voor gaat. Daarom zijn Eden hotels ook in het trotse bezit van de hoogst mogelijke Green Key onderscheiding: Green Key Gold. 

Food

Voedsel inzetten om de wereld een beetje beter te maken. Dat is waar we bij Eden naar streven. Om dit op alle fronten door te kunnen voeren hanteren we de uitgangspunten van Dutch Cuisine. Duurzaam en lokaal inkopen speelt hier een cruciale rol in, net als dat we de focus op vlees en vis in onze restaurants willen verschuiven naar een focus op groente en fruit. Ook het minimaliseren van verspilling en maximaliseren van hergebruik maakt hier een belangrijk deel van uit.

EH---AMLA---BIRDHOUSE---FOOD---1.jpg

Duurzaam, lokaal en seizoensgebonden

Duurzaam inkoopbeleid

Omdat duurzaamheid bij ons top-of-mind is wordt het logischerwijs meegenomen in iedere inkoopbeslissing die er wordt gemaakt. Van fairtrade wijnen tot aan het water dat we in onze hotels en restaurants serveren. 

Dutch Cuisine

Bij alle Eden Hotels kun je sinds eind 2019 rekenen op een duurzaam ontbijt, samengesteld op basis van de Dutch Cuisine uitgangspunten. Een aangepast ontbijtbuffet met regionale en seizoensgebonden producten die de klimaatimpact verlagen. Het ontbijt is een start om in een vervolgstadium de andere menu’s te gaan verduurzamen. 

Waste

Hij is al een paar keer voorbijgekomen; verspilling. Ons doel is om verspilling zoveel mogelijk te minimaliseren om het uiteindelijk volledig uit te kunnen bannen. Tot we dat punt hebben bereikt is het onze hoogste prioriteit om ons afval zo duurzaam mogelijk te verwerken.

EH---THE-ED-HOTEL-AMSTERDAM---BREAKFAST---4.jpg

Een wereld zonder (voedsel)verspilling

We proberen waar we kunnen het verschil te maken. Denk aan de "rietjesban" in onze hotels en restaurants die we in 2018 nog hebben doorgevoerd en de introductie van de duurzame cosmeticalijn Osmè (waarvan 98,8% van de ingrediënten van natuurlijke oorsprong is, 10% van de ingrediënten van de biologische landbouw komt en de verpakking recyclebaar is). Maar er is meer...

Too Good to Go

Net als Too Good to Go droomt Eden van een wereld zonder verspilling. Reden dat onze hotels zich hebben aangesloten bij Too Good to Go. Via het platform bieden de hotels het eten en drinken dat overblijft van het ontbijt aan tegen een zacht prijsje in de vorm van een "Magic Box". Zo worden er dagelijks heerlijke ontbijtjes gered van de afvalbak!

Circulair

We gaan bij Eden niet alleen de strijd tegen voedselverspilling aan, maar tegen verspilling in de breedste zin van het woord. Daarbij kun je denken aan circulaire tapijttegels en dat we bij vervanging van een ‘’oud’’ product áltijd zoeken naar een nieuwe bestemming.

Health

Een substantiële bijdrage leveren aan de gezondheid van onze gasten, collega’s en de omgeving: dat is waar Eden voor gaat. Dit realiseren we door maximale duurzame inzet van onze collega’s en op zoveel mogelijk fronten bij te dragen aan een gezonde omgeving in- en om onze hotels. Door bewegen en gezond eten te stimuleren bijvoorbeeld, maar ook door het flexibiliseren en persoonlijker inrichten van de werkomstandigheden. Iets dat we continu meten aan de hand van werkbelevingsonderzoeken.

0018_EdenHotels_(ID_D4_5603).jpg

JINC

JINC strijdt voor een maatschappij waarin je achtergrond niet je toekomst bepaalt. Samen met JINC organiseren we in onze hotels proactieve bliksemstages, om deze toekomstige professionals enthousiast te maken voor het mooie hotelvak. En dat is niet het enige...

Samenwerking Eden Hotels en JINC.png

Een duurzame toekomst

Het verlagen van onze footprint, minder verspilling, duurzaam eten en drinken en bijdragen aan de gezondheid van onze collega's en gasten; Eden is volop aan het verduurzamen. Bekijk hier dan ook onze ondertekende MVO-verklaring. Maar dat we er nog niet zijn, daar zijn we ons ook bewust van. We blijven daarom continu zoeken naar nieuwe manieren om impact te kunnen maken. Eén ding is wat ons betreft zeker: we hebben een duurzame toekomst voor de boeg!