Blog

Nationale Week Zonder Vlees: onze favoriete vega gerechten

03 Mrt 2020  |  Inspiratie, Recepten

Van 9 t/m 15 maart is het weer zover: de Nationale Week Zonder Vlees! En of je deze week nu hélemaal plantaardig gaat of dat je 'm parttime vega aanvliegt: de opties voor lekkere vegetarische gerechten zijn eindeloos. Speciaal voor de Nationale Week Zonder Vlees zetten onze chefs hun favoriete vega gerechten van de menukaart in de spotlight!

The Living Room's favoriet:

Huisgemaakte geitenkaaskroketjes met een bietenchutney


Deze geitenkaaskroketjes van The Living Room, het restaurant van Babylon Hotel Den Haag, vallen bij letterlijk íedereen in de smaak. Zo'n gevalletje van "either you love it or you love it". Of zoals Leon Looijenstein, chef kok bij The Living Room het poëtisch omschrijft: 'Je ervaart een kleine smaakexplosie in je mond.' Het vegetarische gerecht staat al even op de kaart van The Living Room en - dat blijft ook nog wel even zo. De kroketjes hebben een volle romige smaak, maar door het gebruik van de Hollandse geitenkaas krijgen ze een frisse touch. Dragon en kervel maken 'm net even wat spannender. Dat samen met een huisgemaakte bietenchutney (op basis van onder andere een Elstar-appel, rode bietjes, Hollandse ui) zorgt ervoor dat je meteen hooked bent. Ook als je eigenlijk een ontzettende liefhebber van vis of vlees bent. Oh, en ook niet onbelangrijk: het gerecht is helemaal Dutch Cuisine! Kom je ze zelf proeven bij The Living Room?

Nationale-Week-Zonder-Vlees-Vegetarisch-Gerecht-Geitenkaaskroketjes-image-1.jpg
Nationale-Week-Zonder-Vlees-Vegetarisch-Gerecht-Geitenkaaskroketjes-image-4.jpg

The Birdhouse's favoriet:

Biet Wellington

De Beef Wellington kende je waarschijnlijk al wel, maar de Biet Wellington -een nieuw gerecht op de eveneens nieuwe menukaart van hotspot The Birdhouse in Amsterdam staat- is even andere koek. Chef Maarten de Jong: ‘Met de Biet Wellington wil ik laten zien dat zelfs bij zo'n klassiek gerecht groenten ook goed hun mannetje kunnen staan en vlees eigenlijk helemaal niet nodig is.’

De hoofdrolspeler van dit gerecht is een prachtige Nederlandse knol vol met smaak. ‘Voor dit gerecht heb ik de biet gepoft, om nog meer de natuurlijke smaak naar voren te laten komen.’ Omdat Maarten het daarnaast ook erg belangrijk vindt dat álles van een product wordt gebruikt en er niks verspild wordt, worden de restanten van de biet ingezet om beurre blanc te maken. ‘Normaal gesproken zit er in een Wellington ook spinazie en champignons, maar aangezien dit een gerecht voor in de lente is heb ik het verwerkt tot een luchtige salade.’ Een stevige doch frisse saus begeleidt het geheel. De biet, spinazie en champignons zijn allemaal van Hollandse bodem. ‘Ook heb ik gekozen voor ingrediënten met het IK KOOK BEWUST-label, een label voor producten die in het seizoen zijn, duurzaam worden geproduceerd en van dichtbij komen.’ En naast dat ie gewoonweg heel erg lekker is, is de Biet Wellington ook een geweldig alternatief voor vis of vlees omdat het ontzettend veel gezonde stoffen bevat. Zo zit er in biet vitamine A, C en kun je rekenen op een tal van voedingsvezels die niet voorkomen in vlees.

Nieuwsgierig? Kom dat proeven bij The Birdhouse!

Nationale-Week-Zonder-Vlees-Vegetarisch-Gerecht-Biet-Wellington-image-5.jpg
Nationale-Week-Zonder-Vlees-Vegetarisch-Gerecht-Biet-Wellington-image-1 (1).jpg

Brasserie Oranje’s favoriet:

Seitan Tandoori met paprika-kokosroomsaus en een tomatencrumble


Voor dit gerecht, de absolute vega favoriet bij gasten van Brasserie Oranje, heeft chef Frank Tuinenga zich laten inspireren door de Indiase keuken. Een keuken die bekend staat om de rijke veganistische gerechten en vele specerijen. Seitan is een eiwitrijk en vezelrijk veganistisch product, gemaakt van tarwe-eiwit met een vezelstructuur die ontzettend veel op vlees lijkt. Om het gerecht aan álle gasten aan te kunnen bieden bereidt Frank de Seitan Tandoori ook nog eens zo dat het geheel glutenvrij, lactosevrij en veganistisch is. De tandoori met paprika-kokosroomsaus en een tomatencrumble pronkt bij Brasserie Oranje op de nieuwe lentekaart en is tijdens de Nationale Week Zonder Vlees de hele week volop verkrijgbaar. 

Nationale-Week-Zonder-Vlees-Vegetarisch-Gerecht-Seitan-Tandoori-Vegan-image-1.jpg
Nationale-Week-Zonder-Vlees-Vegetarisch-Gerecht-Seitan-Tandoori-Vegan-image-2.jpg

Restaurant Enoteca's favoriet:

Timballo di Pastinaca e Peperone Affumicatto

Timballo is een authentiek Zuid-Italiaans gerecht en betekent: taartje. De Timballo werd pas echt bekend dankzij de film “Big Night” uit 1996; een film over twee broers die een restaurant hebben waarin alleen écht authentiek Italiaans wordt gekookt en Timballo het hoofdgerecht is. De Timballo is een uitstekende vervanger voor vis of vlees. Het gerecht is ontzettend voedzaam, gezond en vullend. De Timballo van restaurant Enoteca - de Timballo di Pastinaca e Peperone Affumicatto, bedacht door chef de partie Giovanni - is met pastinaak, maar je kunt het gerecht ook met aardappels, rijst, pasta of polenta maken. Proeven is geloven! Breng een bezoek aan Enoteca Amsterdam om zelf te ontdekken hoe lekker de Timballo is. Of scroll snel naar beneden om te zien hoe je 'm hélemaal zelf maakt...

Nationale-Week-Zonder-Vlees-Vegetarisch-Gerecht-Italiaans-Timballo-image-1.jpg

Timballo di Pastinaca e Peperone Affumicatto

Nationale-Week-Zonder-Vlees-Vegetarisch-Gerecht-Italiaans-Timballo-image-3.jpg

Enoteca's Chef de Partie Giovanni, uitvinder van de Timballo di Pastinaca e Peperone Affumicatto

Ingrediënten (4 personen)

Pastinaaktaartje:
- 600 gram pastinaak
- 4 eieren
- 200 gram kookroom
- Zout en peper

Paprika crème:
- 1 paprika
- 2 eetlepels gerookte olie
- Peper en zout

Bereidingswijze

- Kook de pastinaak in ruim kokend water gaar
- Meng de eieren, de pastinaak, kookroom met wat zout en peper
- Pureer het geheel en plaats het deeg in een kleine bakvorm
- Bak de taartjes op 250 graden één uur in de oven au bain marie

- Gril de paprika en ontvel 'm daarna
- Doe de paprika en de olie in een schaal en pureer dit tot een crème

- Haal de taartjes uit de oven en doe wat paprikacrème op een bord en zet het taartje daarin.
- Serveer het taartje met seizoengroenten en: genieten maar!

Of je nu zelf aan de slag gaat met het bereiden van een vegetarische favoriet of dat je je bij één van onze restaurants laat verwennen: de Nationale Week Zonder Vlees is hét moment om je smaakpapillen eens te laten verrassen. Ken jij al onze restaurants al?

  

Deel dit artikel: