Blog

Deel 3: DIY recepten van onze Amsterdamse topchefs

21 Apr 2020  |  Inspiratie, Recepten

Nu dat alle restaurants momenteel helaas gesloten zijn, springen onze keukengoeroes maar al te graag in de bres voor de thuiskoks. We presenteren drie feel good food recepten, uit de handen van onze Amsterdamse topchefs.

Watermeloensalade met Hollandse geitenkaas, groene appel en taggiasche olijven

van The Birdhouse


Deze derde editie met recepten van onze Amsterdamse topchefs staat in het teken van zoetigheid. En laat het maar aan Chef Maarten de Jong van The Birdhouse over om met een gerecht te komen dat niet alleen ernstig lekker is, maar ook nog eens gezond én verfrissend. Zijn "schuldvrije" watermeloensalade is er één die je ongetwijfeld aan je receptenboek wilt gaan toevoegen.

Recepten-topchefs-watermeloen-salade-image-1.jpg

Ingrediënten:

- Ingrediënten voor de salade
- 1 watermeloen
- 3 groene appels
- Potje taggiasche of zwarte olijven van ongeveer 180 gram
- 150 gram Hollandse geitenkaas
- 1 bosje bieslook

Voor de dressing:

- 100 gram witte wijnazijn
- 50 gram mosterd
- 50 gram gembersiroop
- 5 gram zout
- 1 dl olijfolie
- 4 dl zonnebloemolie

Bereidingswijze

1) Snijd de watermeloen in dobbelstenen en rasp de groene appel.
2) Snijd de olijven in ringetjes en brokkel de geitenkaas
3) Snijd de bieslook in kleine ringetjes
4) Meng nu alle ingrediënten afgezien van de olijfolie.
5) Roer nu druppelsgewijs met een garde de olie door de dressing.
6) Meng nu alle ingrediënten voor de salade en voeg de dressing naar smaak toe.

Sbrisolona

van Enoteca


Chef Salvatore Giuri van restaurant Enoteca weet in deze blog het hart van de zoetekauw sneller te laten kloppen. Namelijk: met zijn verslavend lekkere recept van de Sbrisolona. Een kruimelnotenkoek die zijn oorsprong vindt in Mantova, een stad in de Italiaanse regio Lombardije. Simpel om te maken, minder simpel om niet in één keer op te peuzelen.

Andiamo!

Italiaanse lekkernij: De Sbrisolona

Ingrediënten (4 personen):

- 200 gram witte bloem     
- 200 gram maisbloem 
- 180 gram roomboter (kamertemperatuur)
- 2 eieren (eigeel)
- 180 gram suiker
- 200 gram amandelen
- Geraspte schil van 1 citroen
- Een halve shot amaretto of een smaakvol likeur

Bereidingswijze

1) Meng alle ingrediënten met je handen.
2) Smeer een ovenschaal in met roomboter en een beetje witte bloem.
3) Verwarm de oven voor op 180° en verspreid rustig met je vingers het deeg in de schaal (niet persen).
4) Bak de sbrisolona ongeveer 20 minuten, tot je een mooie goudbruine kleur ziet.
5) Laat de kruimelnotenkoek rusten tot ie afgekoeld is.
6) Serveer de sbrisolona naast een kopje thee of koffie. 

Buon appetito!

Crème brûlée

van Café Americain


Café Americain's Meesterkok Rudolf Bos staat bekend om zijn hemels lekkere klassieke gerechten met een twist. En dit recept is een waar je vast en zeker wel eens van hebt gesmuld, maar waar je je misschien niet direct zelf aan hebt durven wagen: de crème brûlée. En zéker niet deze crème brûlée van Café Americain, die menig Amsterdammer omschrijft als de "de beste die ze ooit hebben gegeten". Aan het werk!

Een overheerlijke crème brûlée

Ingrediënten (4 personen):

- 5 dl slagroom
- 4 eidooiers
- 1 vanillestokje in de lengte doormidden gesneden
- 85 gr witte kristalsuiker
- 50 gr rietsuiker

Bereidingswijze

1) Doe de room in een pan samen met de kristalsuiker.
2) Haal het merg uit het vanillestokje met behulp van een mesje en voeg samen met het vanillestokje toe aan de room.
3) Zet de pan op een matig vuur en blijf roeren tot de suiker is opgelost. Laat daarna de room afkoelen met een bord op de pan. 
4) Sla de eidooiers los in een kom en voeg de room toe aan de eidooiers.
5) Verdeel de roommassa over vier crème brûlée schaaltjes.
6) Zet de schaaltjes ongeveer een uur in een voorverwarmde oven van 90 ℃, totdat de massa dik en stevig is geworden.
7) Zet de schaaltjes zo'n vier uur in de koelkast, zodat ze goed koud worden.

Afwerking:

Haal de afgekoelde schaaltjes uit de koelkast en besprenkel ze met rietsuiker. Laat de overtollige suiker er vanaf vallen. Pak een (crème brûlée) brander erbij en laat de rietsuiker mooi karamelliseren. Even laten afkoelen en gelijk serveren. Et voilà!

Nieuwsgierig naar al onze restaurants? Ontdek ze met één klik op de button hieronder.

Deel dit artikel: