Blog

Week Zonder Vlees recept: Groentefriet in tempura

12 Mrt 2021  |  Recepten

Tijdens de Nationale Week Zonder Vlees wordt heel Nederland uitgedaagd om vlees en vis een weekje te laten staan. En om je week van wat extra vega-inspiratie te voorzien, trakteren onze Chefs je iedere dag op een lekker vegetarisch recept. Vandaag op het menu: groentefriet in tempura.

Nationale Week Zonder Vlees

Dit jaar vindt van 8 t/m 14 maart alweer de vierde editie van de Nationale Week Zonder Vlees plaats. Een initiatief van Isabel Boerdam, oprichter van De Hippe Vegetariër. De campagne is in het leven geroepen om een flexitarisch eetpatroon te promoten, waarbij vlees en vis afgewisseld worden met vegetarische gerechten. Vegetarisch eten heeft namelijk een enorme positieve impact op mens, dier en mileu, enne: proeven is geloven!

Groentefriet met tempura

Voor het recept van vandaag trakteert Chef Leon Looijenstein van restaurant The Living Room, gevestigd in Babylon Hotel Den Haag, ons op weer een verrassend lekker gerecht, namelijk: groentefriet in tempura!

Er worden op Hollandse bodem ontzettend veel groenten geteeld. Eén van die plekken waar dat wordt gedaan is in het Westland, in de kassen. Het Westland ligt vlakbij Den Haag (een aanrader om vanuit het Babylon Hotel Den Haag eens doorheen te fietsen!) en doordat de groenten hier in de kassen worden gekweekt, zijn groenten van eigen bodem eigenlijk het hele jaar door goed verkrijgbaar. Aan dit gerechtje geeft Chef Leon een kleine Aziatische twist door tempurameel te gebruiken en lekkere pittige wasabi voor in de mayonaise. Aan de slag!

Groentenfriet-tempura-image-1.jpg

Ingrediënten (4 personen):

- 150 gram rode paprikareepjes (1 cm dik)
- 150 gram gele paprikareepjes (1 cm dik)
- 150 gram geblancheerde wortelreepjes (0,5 cm dik)
- 150 gram courgettereepjes (zonder zaadlijst)

Voor het beslag

- 2 eidooiers
- 250 gram tempurabloem
- 0,5 liter ijskoud water

 Voor de mayonaise:

- 2 deciliter Zaanse mayonaise (of zelfgemaakte)
- Sap van een kwart limoen
- 5 gram wasabi
(gewoon even mengen en klaar)

Bereidingswijze

1) Snijd alle groenten zoals hierboven beschreven. Kook de wortelreepjes 3 minuten in kokend water, zodat ze beetgaar zijn en spoel ze vervolgens koud.

2) Mix de tempurabloem met het water en de eidooiers tot een glad beslag.

3) Verwarm de frituur tot 180 graden. Haal de groenten door het beslag en frituur ze in sessies lekker krokant. Laat even uitlekken op papier en breng op smaak met zout en peper.

4) Meng de ingrediënten van de wasabi-mayonaise.

Serveer de groentefriet in een frietzak, doe er een lekkere klodder wasabi-mayoniase op en aanvallen maar!

Laat je je toch liever lekker in de watten leggen door vóór je te laten koken? Bekijk dan onze culinaire arrangementen en combineer overnachten in één van onze hotels met een diner van onze eigen restaurants of local heroes.

Deel dit artikel: