Blog

Week Zonder Vlees recept: Koning Willem-Alexander soep

08 Mrt 2021  |  Recepten

Tijdens de Nationale Week Zonder Vlees wordt heel Nederland uitgedaagd om vlees en vis een weekje te laten staan. En om je week van wat extra vega-inspiratie te voorzien, trakteren onze Chefs je iedere dag op een lekker vegetarisch recept. Vandaag op het menu: Koning Willem-Alexander soep.

Nationale Week Zonder Vlees

Dit jaar vindt van 8 t/m 14 maart alweer de vierde editie van de Nationale Week Zonder Vlees plaats. Een initiatief van Isabel Boerdam, oprichter van De Hippe Vegetariër. De campagne is in het leven geroepen om een flexitarisch eetpatroon te promoten, waarbij vlees en vis afgewisseld worden met vegetarische gerechten. Vegetarisch eten heeft namelijk een enorme positieve impact op mens, dier en mileu, enne: proeven is geloven!

Koning Willem-Alexander soep

Voor het recept van vandaag trakteert Chef Leon Looijenstein van restaurant The Living Room, gevestigd in Babylon Hotel Den Haag, ons op weer een verrassend lekker gerecht, namelijk: een Koning Willem-Alexander soep! Dit is de vegetarische variant van de klassieke Koning(inne)soep die normaal gesproken met kip wordt bereid. De Koning Willem-Alexander soep wordt gemaakt met verse groenten van Hollandse bodem.

koning willem alexander soep.jpg

Ingrediënten:

- 1,2 liter (zelfgemaakte) groentebouillon
- 0,1 liter ongezoete slagroom
- 50 gram boter
- 60 gram bloem
- 50 gram sjalot in halve ringen
- 100 gram in blokjes gesneden winterpeen
- 100 gram verse doperwtjes
- 100 gram dungesneden preiringen
- 100 gram in vieren gesneden champignons

Bereidingswijze

1) Smelt de boter op laag vuur en laat deze uitbruisen. Voeg hier de bloem aan toe en roer op laag vuur tot er een glanzende massa ontstaat die de bodem van de pan loslaat. Nu heb je roux.

2) Nadat de roux is afgekoeld breng je de bouillon met de slagroom aan de kook. Voeg al roerend stukjes van de roux toe, nu gaat de soep binden. Breng de soep op smaak met zout en peper.

3) Fruit de sjalot aan in wat olie. Voeg vervolgens de winterpeen, champignons en doperwtjes toe en sudder deze op laag vuur tot de winterpeen glazig wordt. Bak dan nog kort de prei even mee.

Et voilà! Serveer de soep op Koninklijke wijze door het garnituur alvast op het bord te plaatsen en de soep vanuit een theepot aan tafel in te schenken.

Zou de Koning ook wat vaker voor vegetarisch kiezen deze week? ;)

Laat je je toch liever lekker in de watten leggen door vóór je te laten koken? Bekijk dan onze culinaire arrangementen en combineer overnachten in één van onze hotels met een diner van onze eigen restaurants of local heroes.

Deel dit artikel: