Blog

Dit zijn de leukste Instagram(waardige) musea in Amsterdam

02 Aug 2022  |  Inspiratie

Musea draaien steeds meer om experiences. Niet alleen om het showen van kunst, maar om het bezoekers daadwerkelijk een onderdeel laten uitmaken van de kunst. En onze hoofdstad heeft die trend maar wat goed begrepen; het staat in Amsterdam bol van de feed-vriendelijke Instagram musea. Dit zijn de leukste!

Instagram musea in Amsterdam

Een groot deel van de hedendaagse exposities is erop gericht om de social media-generatie aan te spreken. Zelfs het Van Gogh Museum heeft aparte ruimtes met blow-ups van iconische Van Goghs om kiekjes bij te maken. Instagram musea gaan nog nét een stapje verder; die zijn in de regel speciaal ontwikkeld om aantrekkelijk te zijn voor de socials. Enne, de meeste van deze Insta musea vind je verspreid over Amsterdam. Dus plan dat bezoek aan de hoofdstad maar en houd die telefoon maar bij de hand; dit zijn de leukste Instagram(waardige) musea in Amsterdam!

1. The Upside Down Amsterdam 

The Upside Down Amsterdam is met 1.500 m2 en 25 kamers en decors het allergrootste Instagram museum van Europa. Deze heuse Insta-parel is opgericht door influencer Anna Nooshin en is een ode aan de moderne Nederlandse cultuur vol met ups en downs die onze moderne samenleving kent. Zo kun je er ronddwalen in een doolhof vol haatvolle comments dat online pestgedrag aan de kaak stelt en zijn er exposities met een sociaal raakvlak zoals 'Het vergeten kind'. Daarentegen vind je er ook een tal van luchtige kamers waar je bijvoorbeeld in een ballenbak kunt duiken of die wemelen van de neonlichten. Heul Instagramwaardig dus!

2. Nxt Museum

Bij Nxt Museum in Amsterdam komen tech en kunst samen. Het museum staat namelijk volledig in het teken van mediakunst. Door middel van geluid, licht en beweging worden al je zintuigen geprikkeld en kun je rekenen op een echte (Instagrammable) experience. Nxt is gevestigd in een voormalige productiestudio in het creatieve Amsterdam-Noord; de perfecte plek dus om mediakunst te ervaren.

3. WONDR Experience

WONDR Experience is een kunstzinnige "playground" voor volwassenen en biedt precies de juiste mix van kunst en entertainment  Zo kun je in dit Instagram museum in hartje Amsterdam schilderijen beklimmen, karaoke zingen en dansen onder een sterrenhemel van discoballen. Zo'n beetje alles is toegestaan én alles is natuurlijk, niet onbelangrijk, even fotogeniek.

4. Moco Museum

Het Moco Museum prijkt midden in het museumhart van Amsterdam en is een afkorting van MOdern COntemporary. In het museum pronken de kunstwerken van "influencers" van moderne kunsstromingen zoals street- en pop art, voorzien van een knipoog en een boodschap. Denk aan kunst van Banksy en Warhol, maar ook aan werk van Keith Haring. In elke ruimte, hoe klein ook, vind je een expositie - variërend van Instagramwaardige experience rooms met 3D-technieken tot aan kunstwerken aan de muur.

5. Amaze Amsterdam

Bij het pas geopende Amaze in de Elementenstraat onderga je een interactieve audiovisuele ervaring. Of hoe organisator en maker ID&T het zelf noemt, een ‘journey from head to heart’. Bezoekers worden op 3.000 vierkante meter meegenomen op een reis door zeven belevingswerelden, gevuld met meeslepende audiovisuele techniek. En dat levert naast een bijzondere beleving, ook hele mooie plaatjes op.

6. Youseum

Youseum Amsterdam mag dan ook wel een Instagram museum zijn, maar toch is-ie net even anders dan de andere musea. Hier draait namelijk alles om jou. Of beter gezegd: je wordt er uitgedaagd om kritisch na te denken over jezelf als middelpunt op social media. In Youseum kun je een uur lang langs, door en tussen de 30 verschillende installaties slenteren. Je bent er zelf het kunstwerk, de artiest en de criticus. Een erg feed-vriendelijk museum!

7. STRAAT Museum

STRAAT is zeker geen Instagram museum, maar wel een erg Instagrammable museum. Het is het grootste streetart museum van de wereld en je vindt er dan ook meer dan 150 kunstwerken van 130 straatartiesten van over de hele wereld. Het is gevestigd in een monumentale Lasloods op de NDSM-Werf en één van de bekendste kunstwerken is dat van Anne Frank, dat je al meteen bij aankomst kunt spotten.

Er meteen een Instagrammable weekend in Amsterdam van maken? Eden Hotels heeft zes hotels in Amsterdam; het Jan Luyken Hotel Amsterdam bevindt zich zelfs midden in het Museumkwartier.

Deel dit artikel: