Blog

Ga op culturele ontdekkingsreis: De must-see tentoonstellingen in Nederland

03 Feb 2023

Musea hebben altijd iets betoverends als je het ons vraagt. Een plek waar kunst, geschiedenis en cultuur samenkomen. Nederland is rijk aan fantastisch mooie musea, ieder met unieke tentoonstellingen. Zin in een dagje cultuur snuiven tijdens je stedentrip? We hebben onze favoriete tentoonstellingen van het moment voor je op een rijtje gezet.

Den Haag: Escher - Andere wereld

Ontdek de magische wereld van de meester van de optische illusies, MC Escher, tijdens het bijzondere jubileumjaar van zijn geboorte. Met de grootste museale collectie van Eschers werk ter wereld vormen Kunstmuseum Den Haag en Escher in het Paleis hét centrum van dit Escher-jaar in Den Haag. Sla zeker het Kunstmuseum niet over, daar stap je in de fantastische wereld van Escher. Bewonder zijn beroemde prenten vol onmogelijke architectuur, reflectie en natuur. Het Belgische kunstenaarsduo Gijs Van Vaerenbergh creëerde bijzondere installaties die deze ervaring nog spectaculairder maken. Laat je meevoeren door de tegenstelling van dag en nacht, zoals Escher die zo graag in zijn werk verwerkte. Je kunt deze tentoonstelling bekijken van 18 februari tot en met 10 september 2023.

Rotterdam: Patricia Piccinini - Metamorphosis

Ga op reis naar een parallel universum waarin futuristische verhalen tot leven komen bij de solotentoonstelling van Australische kunstenaar Patricia Piccinini in Kunsthal Rotterdam. Je staat in Rotterdam oog in oog met een soort hybride wezens die een mix lijken te zijn van mens en dier. Piccinini verrast je met vervreemdende, grootschalige installaties met hyperrealistische sculpturen. Voel emoties opborrelen bij elke blik op deze eigenaardige, maar unieke creaties. Een bezoek aan deze tentoonstelling laat je onmogelijk onberoerd. Je kunt deze tentoonstelling Rotterdam bewonderen van 25 februari tot en met 4 juni 2023.

Groningen: Gianni Versace - Retrospective

Fashion lovers opgelet! Het Groninger Museum brengt de sensationele carrière van Gianni Versace dichterbij met hun nieuwste tentoonstelling. Laat je inspireren door de briljante visie van deze excentrieke Italiaanse modeontwerper. Een echte pionier die de tradities in de modewereld veranderde. Hij doorbrak het traditionele man-vrouw beeld door in zijn creaties voor beide seksen naar macht en seksualiteit te verwijzen in zijn collecties. Talloze outfits, accessoires, stoffen, tekeningen, interieurdesigns en filmopnames nemen je mee in een extravagante wereld waarin mode, pop en design op een hele toffe wijze samenkomen. Deze indrukwekkende tentoonstelling is nog te zien tot en met 7 mei 2023.

Eindhoven: Rewinding Internationalism 

Een bezoek aan het iconische Van Abbemuseum is altijd een goed idee. Bezoek tijdens je citytrip aan de lichtstad de tentoonstelling Rewinding Internationalism waar ontwikkelingen, ideeën en verhalen uit de jaren ‘90 en hoe deze doorwerken in de wereld van vandaag, centraal staan. Denk aan het einde van de Koude Oorlog, de AIDS-pandemie en de toenemende globalisering die voor gigantische veranderingen zorgden, ook in de kunst. De uitgesproken vormgeving maakt duidelijk dat geschiedenis niet lineair is en nodigt je uit om een persoonlijke ontdekkingsreis te maken. Elk zaal biedt een uniek verhaal en sfeer, variërend van licht en hoopvol tot donker en onheilspellend. Word deel van deze reis door de tijd en ontdek de geschiedenis op een nieuwe en verrassende manier. Rewinding Internationalism is nog te zien tot en met 30 april 2023.

Amsterdam: Johannes Vermeer 

Nog nooit heb je zóveel Vermeers bij elkaar kunnen zien. Rijksmuseum brengt de meeste werken van Johannes Vermeer samen voor een onvergetelijke ervaring. De magie van Vermeer komt tot leven in de ontdekkingstocht langs zijn 37 schilderijen. Laat je betoveren door de mooiste details en meest intrigerende verhalen. Zijn werk is vooral bekend om zijn verstilde, introverte scènes in huis, zijn ongekende gebruik van helder, kleurrijk licht en zijn overtuigende illusionisme. Hij liet een opvallend klein oeuvre achter. Dit is een unieke kans om het werk van de Delftse meester, Johannes Vermeer (1632-1675), in zijn volle glorie te zien. Laat je betoveren door de meester van het verstilde realisme! Vanaf 4 februari tot en met 4 juni 2023 kun je de indrukwekkende tentoonstelling bekijken. 

Leeuwarden: Feest! 

Een van onze favoriete musea in Leeuwarden is het Princessenhof. Op dit moment vieren ze een jaar lang feest met een grote tentoonstelling die je laat zien hoe er in heel Nederland feest wordt gevierd. Ontdek hoe we vieren, wat we vieren en met wie we dat doen, aan de hand van 12 verschillende feesten, van Pesach tot Carnaval. Je zult grote verschillen ontdekken, maar één ding blijft hetzelfde: eten en drinken spelen altijd een belangrijke rol. Is er wat te vieren? Dan komt het mooiste servies tevoorschijn. Of juist die ene schaal die je nog van je oma hebt gekregen. Laat je verbazen door persoonlijke verhalen en ontdek hoe we feest vieren in Nederland. Zeg nou zelf, zo’n feest wil je toch niet missen? In Leeuwarden vieren ze nog feest tot en met 20 augustus 2023.

Maastricht: Terry O’Neill - FAMOUS

Als je een fotografie liefhebber bent dan kun je Fotomuseum aan het Vrijthof eigenlijk niet overslaan. Vanaf deze maand vind je er de expositie FAMOUS van de bekende Britse celebrity fotograaf Terry O’Neill. Vergaap je aan ruim 125 prachtige portretten van internationale muzieklegendes, filmsterren en heuse mode-iconen uit voornamelijk de jaren ‘60 en ‘70. Beleef hoe O'Neill, met zijn camera, de menselijke kant van beroemdheden zoals The Beatles, Elton John en Audrey Hepburn op een ongeëvenaard intieme manier vastlegde. Je kunt de portretten van Terry van 4 februari tot en met 10 september 2023 bekijken. 

Hengelo: Street Art Route

Ontdek de culturele schatten van de stad! Wat ooit begon als een project om de binnenstad wat meer kleur te geven is uitgegroeid tot een heuse street art route. Met de HeArtGallery street art route ontdek je bijzondere plekken vol verhalen en kleur. Wandel langs bestaande- en tijdelijke kunstwerken en leer Hengelo op een hele nieuwe manier kennen. Haal de route op bij het Toeristisch Informatie Punt, Markt 8 of download hem gemakkelijk hier online en ga op pad!

Van het Rijksmuseum tot het Van Abbemuseum, er is voor ieder wat wils. Of je nu geïnteresseerd bent in schilderkunst, mode of fotografie, de musea in Nederland bieden verrassende en onwijs leerzame tentoonstellingen. Onze hotels bieden de ideale uitvalsbasis voor je stedentrip en liggen allemaal heerlijk centraal in het hart van de stad. Dus, trek je wandelschoenen aan en laat je verbazen en inspireren door de rijke culturele geschiedenis van Nederland.

Deel dit artikel: